Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2021 12:17 - Ех Гоче, Гоче...колко по добре изглеждаше в супера при етикетите
Автор: vencivaleri1951 Категория: Политика   
Прочетен: 3865 Коментари: 17 Гласове:
8

Последна промяна: 14.07.2021 13:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Днес разбрах, че марксизмът бил философия, а Маркс философ. И бе ми 
внушено, че тъпите му последователи/на Маркс и марксизма/ направили от марксизма идеология , а Маркс идеолог. И , че идеологията е нещо съвсем различно от философията , а не част от нея например. Ето това ми бе внушено четейки фундаменталния  материал на Жоро  за "глупостта-марксизъм"
Веднага бих признал, че ако има машина на времето и Жорко се окажеше в лондонски пъб 
на маса с Маркс, последният би го аплодирал, би го почерпил , а не оставил синина под окото, както е направил с горкия Херцен. И то защото Маркс винаги е отричал , че марксизмът е идеология, че самият той е идеолог. Отрицание разбираемо, защото Маркс е материалист. Христос вероятно също би отрекъл да е идеолог, макар , че двамата с Маркс се явяват най- сериозните идеолози. И двамата казват/всеки по своему/ " Нямай друг Бог освен мен"
Известен наш философ казваше, че не го е страх от въпросите и отговорите на колегите професори, а от тези на неподготвения студент.
Днес в блог бг " неподготвеният студент" оставя без дъх всеки докоснал се малко , или много до философията. Оставя без дъх с амбицията на селянина, решил , че е станал първи в града.
И с тази си амбиция Жорко се захваща да реши многогодишен спор за разликата между 
философия и идеология. Спор по мое скромно мнение , толкова значим, колкото този за 
първенството между кокошката и яйцето. Не казвам кой крив, кой прав, но да ме извинява Маркс- не мога да се съглася, че написалият Манифеста не е и идеолог. Не мога да се съглася, че и написалият " Символ верую" дори, не е идеолог. Да, " Капитала" е философия, икономика, но критиките към опонентите са идеологически.
Впрочем за идеология за първи път четем при маркиз Дьо Сад. Той е интересен широкоспектърен автор-от откровено порно, до философия. Той разглежда идеологията, като част от философията. Разбира се във времето през което твори-средата и края на 17 век е време на смели идеи и действия. Първият който ще отрече идеологията , няма как да е друг освен Наполеон, който подобно на Исус и Маркс ще създаде след себе си много последователи-бонапартисти. В различните влиятелни ложи ги имаме и до днес. Бонапрат има освен осъзнати следовници и ментални такива, които се изживяват като "императори на републиката" Мисля , че и днешният изследовател на марксизма е от последните.-цялата биография която ни представя е на преродил се в него  Наполеон
Провинция, трудно детство, артилерист/ПВО/, многократно награждаван, висш агент, неотразим любовник, командир на дивизия, непрекъснато предлага битки и дуели...
Ако все пак погледнем сериозно на темата, то мисля, че идеологията е следствие/ като всички направления / на философията, част от философията. 
Когато имаме въпрос, говорим за философия. Когато имаме отговор, говорим за конкретна наука.
Съмненията на Маркс са философия. Категоричният отговор/" Манифеста "/ е идеология.
Всяка идеология има убеден/за създатели и последователи/ отговор за устройството на света. Тоест филосовския въпрос " Что делать" има своя категоричен отговор-идеологически отговор. Философията разглежда, задава въпроси към Културата например. Културолозите вече дават някакви отговори....Можем да продължим с астрология, метереология, фармакология, гинекология.... Тоес идеологията е наука наа идеит за развитие на обществото, която дава някакви отговори на въпросите които поставя философията.

Бъди здрав Жоре!



Гласувай:
10



1. krumbelosvet - Някой очаква ли
14.07.2021 12:35
Гочето да разбере нещо? Или да корегира макартисткото си скодоумие?
цитирай
2. hloris - Венци,
14.07.2021 12:43
и аз точно това се питам,въпреки че си го казал на много достъпен при това език,дали ще бъдеш правилно разбран?!?

Философията е тази,която задава въпросите,докато идеологията под формата на размишления,което е характерно за философията,им дава съответните отговори.
Така погледнато под този ъгъл,то може да приемем,че философията е част от идеологията....правилно ли съм разбрала в случая?!
цитирай
3. vencivaleri1951 - А вярваш ли, че знае и за Макарти?
14.07.2021 13:07
Ще ти пусне веднага Битълс. Впрочем бандата също е ,,идеология,, по своему. Нали Пол беше казал, че са по известни от Христос. Каза го в Щатите и ги изгониха на минутата. Макартистите между впрочем, които им търсеха цаката и я намериха -,, религиозна нетърпимост,, Истинската причина бе, че ги смятаха за идеологически продукт на социалистите. У нас пропагандираха ,, упадъчно западно влияние,, в Щатите социализъм.!? Истината винаги е била на кладата...

quote=krumbelosvet]Гочето да разбере нещо? Или да корегира макартисткото си скодоумие?[/quote]
цитирай
4. vencivaleri1951 - Топло , но не съвсем
14.07.2021 13:10
Философията се счита за майка на всички науки, в т ч и на идеологическите.


quote=hloris]и аз точно това се питам,въпреки че си го казал на много достъпен при това език,дали ще бъдеш правилно разбран?!?

Философията е тази,която задава въпросите,докато идеологията под формата на размишления,което е характерно за философията,им дава съответните отговори.
Така погледнато под този ъгъл,то може да приемем,че философията е част от идеологията....правилно ли съм разбрала в случая?![/quote]
цитирай
5. blackpredator - винаги съм твърдял,
14.07.2021 13:23
че му е много късичка площа на кроношпана
на дърводелеца ..
цитирай
6. vencivaleri1951 - А проблемът може би идва, че му е късичко , или мекичко нещо друго?
14.07.2021 13:34

blackpredator написа:
че му е много късичка площа на кроношпана
на дърводелеца ..

цитирай
7. milady - ..ако, не бе Гочето, и тези локуми..))
14.07.2021 14:02
щяхте, да се поболеете, от скукаааа....
даже и Кралицата,вампиряса, и се..запиляяя...в ТролоЛандия )

Венци, гледам , пооправил си дислексията..имаш напредък..
дано, и Булка ти, помогне за локумената Логорея..@
цитирай
8. vencivaleri1951 - Благодаря за поощрението, то е важно за мен, а и превенцията е това което ме държи тук
14.07.2021 15:45
освен да убивам скука и време. Понякога се получава, понякога не

Иначе предпочитам съпругата да ми помага в друго-годинките вече започват да се чувстват:( Или сговорна съпруга, или хапове от пфайзер:)
Иначе погледна няколко пъти преди време в блога, хвана се за главата и оправданието ми е , че го правя с терапевтична цел.
Права си , че без Гого би било сиво-губи се колоритът без селския и...т


milady написа:
щяхте, да се поболеете, от скукаааа....
даже и Кралицата,вампиряса, и се..запиляяя...в ТролоЛандия )

Венци, гледам , пооправил си дислексията..имаш напредък..
дано, и Булка ти, помогне за локумената Логорея..@

цитирай
9. radostinalassa - Идеите на Маркс са били претворени на практика...
14.07.2021 16:01
и то в Русия, а не на запад, защото тогава учените са смятали , че хората имат еднакви мозъци. Което разбира се не е така. Но комунизмът се оказа цвете в сравнение с либерализма и толерантността, особено по отношение на източните държави.



цитирай
10. vencivaleri1951 - СССР е лоша практика на Маркс
14.07.2021 17:23
По добри са в Китай и Виетнам. Добре познават и ползват Маркс и в Скандинавието, Канада, Австралия...Чист марксизъм като практика няма и не бе позволено да се създаде. Визията на Маркс е първоначално социалистическа икономика/преразпределение/ да се създаде в най-развитите икономики-модел му е Англия
Не стана, не позволиха да стане
Така мисля аз и коментирам до тук


radostinalassa написа:
и то в Русия, а не на запад, защото тогава учените са смятали , че хората имат еднакви мозъци. Което разбира се не е така. Но комунизмът се оказа цвете в сравнение с либерализма и толерантността, особено по отношение на източните държави.




цитирай
11. vencivaleri1951 - Доколкото двама "марксисти" коментират,
14.07.2021 18:06
или по скоро коленопреклонно удрят чело в друг блог , а на мен там ми е забранено да влизам, или по скоро да противореча на собственика му ще коментирам тук

Първият марксист/къде ли не е първи/ е Юлка, фин, ева и т н

След дежурното Алилуя към Жорко, тя допълва знанията му с твърдението , че Маркс

никога не е писал за банките!? Вероятно с подтик Жоро да довърши фундаменталното си изследване на Маркс с пропуските му относно банковия сектор. Щото и аз искам да съм похвален от жорко, ще го предпазя от подобен опит. Ако има нещо много подробно изследвано от маркс то е именно за банковия капитал-5 ия раздел на Капитала Впрочем Маркс разглежда подробно рентите, производствените сили и производствените отношения, банковия капитал-лихви издръжка Сливането на финансовия и промишлен капитал и образуване на финансова олигархия. Тоест имаме готов първи и част от втори том. По натам коректури и довършване от Енгелс.
Тоест Юлке, Маркс познава добре банковия сектор, зестрата на Жени е в банкови акции/които дарява на парижките комунари/ и има най-пълно изследване за банките
Пропуск е , че не ти е изпратил анотация...

Другият марксист коментиращ "наведен" при жоро е Вмир-втората ханъма в харема.
Прави някаква амалгама от принаден продукт и принадена стойност и на практика не вижда разлика в принадения продукт при капитализма и социализма.
Ами "ханъм"-разликата е в разпределението и преразпределението
В достъпа до обществените фондове.
Брутният продукт представлява на практика сборът от заплатите плюс реализираната печалба. Това е 99% от БВП
Печалбата на практика е принадената стойност/ в парично изражение или принаден продукт в натурално/
И да стане ясно.
Имаше моменти в развитието ни, когато българия бе марка в спорта и в културата
Печелехме редовно световни призове, наши артисти бяха често авление в световните трупи и оркестри.
Аз съм ритал в ЦСКА, съпругата ми е била в самодеен колектив.
учил съм в алианса за под 20 лв на срок-60 лв на година.
Докато съм спортувал организирано не съм платил нито лев, а ми е давана стипендия, плащани са ми лагери. Внукът ми до преди 2 години плащаше 70 лв месечно, и чак като се утвърди не му искат пари.
Внучката танцува и даваме 50лв на месец- леля и и баба и не са плащали нито лев, а са имали и поощрения. И ето две пера ученическия спорт и сомодейността , които на практика са недофинансирани и то е защото държавата преразпределя все по малко и по малко БВП, от който принадения продукт е съществена част.
И така е в образование, медицина, профилактика, достъп до култура...Слушали сме Гяуров, Гюзелев, Николов, кабаиванска, Ченишева...за 5 лева-е с нагрудка за представление за втория състав. Редехме се на опашка , но купувахме книта за лев , два-е задължително с някоя от Партиздат, но кой те кара да я четеш. Нашето поколение Вмире израстна с лесен достъп до спорт, медицина, култура, образование...Това не е идвало Свише...колективното ниво което имахме, а и индивидуалните постижения на артисти, спортисти, автори се дължаха именно на преразпределението на БВП по начин който солидно захранваше обществените фондове. Маркс много добре обяснява мастото им във възпроизводството на трудовия ресурс. Кой оБаче да чете? булевардната икономика е по лесна...Зубриш няколко клишета и си фърс Накрая интелигентността ти стига за да избираш между Трифонов и Борисов. То това се и иска от теб
ПП Да не обвините в пристрастие-Корнела е от същия ареал
цитирай
12. theeconomist - ха, ха, ха
14.07.2021 18:37
milady написа:
щяхте, да се поболеете, от скукаааа....
даже и Кралицата,вампиряса, и се..запиляяя...в ТролоЛандия )

Венци, гледам , пооправил си дислексията..имаш напредък..
дано, и Булка ти, помогне за локумената Логорея..@


Парижката Пиета фон Резун - Суворова, дава оценки на Венци. То е все едно да учиш Гетьо на география ...нерде АВганьостан, нерде Афганистан...:-)))

Мисля да направя рубрика и ще я кръстя КИТ....коментари от идиоти тъпи.....
цитирай
13. анонимен - Майката на всичките науки се появи!
14.07.2021 18:49
milady написа:
щяхте, да се поболеете, от скукаааа....
даже и Кралицата,вампиряса, и се..запиляяя...в ТролоЛандия )

Венци, гледам , пооправил си дислексията..имаш напредък..
дано, и Булка ти, помогне за локумената Логорея..@

цитирай
14. vencivaleri1951 - Да ти кажа, вече ги бъркам тотално тези" ледита" братан
14.07.2021 19:01
" Тайфуни с нежни имена"какво , или какъв търсят, за какво се борят?
Бе да вземат пример от световния видеобмен. Голи цици, голи дупета показват
жените с вкус. А нашите от блога -забулени, анонимни, за политика....оче не искат да зарадват поне


theeconomist написа:
milady написа:
щяхте, да се поболеете, от скукаааа....
даже и Кралицата,вампиряса, и се..запиляяя...в ТролоЛандия )

Венци, гледам , пооправил си дислексията..имаш напредък..
дано, и Булка ти, помогне за локумената Логорея..@


Парижката Пиета фон Резун - Суворова, дава оценки на Венци. То е все едно да учиш Гетьо на география ...нерде АВганьостан, нерде Афганистан...:-)))

Мисля да направя рубрика и ще я кръстя КИТ....коментари от идиоти тъпи.....

цитирай
15. getmans1 - @. . . То е все едно да учиш Гетьо на ...
14.07.2021 21:59
theeconomist написа:
milady написа:

@


...
То е все едно да учиш Гетьо на география ...нерде АВганьостан, нерде Афганистан...:-)))

Мисля да направя рубрика и ще я кръстя КИТ....коментари от идиоти тъпи.....


... То ГЕТЬО е грешил верно, даже и асВалт беше писал но ти доказваш, че и Бог греши ...
цитирай
16. planinitenabulgaria - Вие сте в режим на мониторинг, имаме градивно предложение към Вас:
15.07.2021 07:28
Резервирате места в хотел "Ягодина", най-скъпият хотел по долината на р. Въча. Той е в с. Ягодина над пещерата.На денонощие са заплаща по 75 лв. на легло с включена храна по Ваш избор, произведена в региона - селата Триград, Ягодина, Кричим, Кожари. Свинско няма, да си знаете, това е помашки регион, хората са много мили.
С джипа се вземате от Русе коментаторката №9 и ЦАВ12929. Двете са родени в един ден и пишат от един ІР адрес. За интересните места тук, ще Ви уведомя, какво ще правите с тия две дами в една стая, гурото Ви с №5 ще Ви укаже.
Ще бъде изпепеляващо емоционално, а за да бъде и познавателно, прилагаме Ви един постинг, който аз приподписах.
Ще Ви дам за сега един таг - място, което трябва обезателно да посетите с джипа - обезлюденото село Чамла.
По отношение на постинга Ви не лайкваме, защото е предназначен за хора на интелектуалното ниво на Слави, за когото са гласували двете дами, докато Вие сте предпочел БСП.
Приятни емоции в най-скъпия хотел по Девинско! Снимайте клипове от природата и от стаята в хотела. Ето и линка със статията, написана за Вас тримата:
https://planinitenabulgaria.blog/lichni-dnevnici/2021/07/14/intelektualkite-ni-spored-tiah-samite-s-goliama-vina-spored-.1769351
цитирай
17. novitejivotni - 13. Мисля да направя рубрика и ще я кръстя КИТ....коментари от идиоти тъпи.....
15.07.2021 11:10
И аз съм си мислил за това. Даже имам предложения:

1. Добрич не познавам-един път съм ходил преди промените, а след това по рядко...

2. Преимуществата са по малко от предимствата при обичайните ми маршрути.

3. ...че склуптурата е в Норвегжия.

4. Немските магазини приучиха много от българите на техните полуфабрикати и щом има търсене се зарежда със съответната стока.

Има още много, ама не ми се рови.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vencivaleri1951
Категория: Политика
Прочетен: 5058754
Постинги: 1352
Коментари: 19556
Гласове: 5477
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031